Kempele-Seuran blogi


Kesäretki Pudasjärvelle 8.6.2024

Kempele-Seuran kesäretkiporukka hyppäsi Saaga Travelin linja-autoon lauantaina 8.6.2024 klo 9.15 Kempeleen työväentalon pihasta. Matkalla kuulimme mm. Jorma Ala-Simosen muiston Kiimingin rautasillasta sota-ajalta, jolloin Jorma oli vielä pieni poika. Vuonna 1944 saksalaisilla oli kova yritys räjäyttää Kiimingin silta. Saksalaiset miinoittivat sillan, mutta erreyksessä kaksi johdon pätkää jäi yhdistämättä ja silta räjähti vain puoliksi, Oulun puoli sillasta jäi räjähtämättä. Putkosen vanha isäntä lähti soutelemaan kun kuuli pamauksen. Isäntä souteli sillalle ja näki sillan pystyssä joessa. Kiimingin silta taisi olla ainoa silta Pohjois-Suomessa, joka säilyi suht ehyenä saksalaisten jäljiltä. Jorma muisteli, miten rikkinäisen sillan yli onnikan kyydissä mennessä pelotti. Häkäpönttöauto ei pysynyt sillalla ja piti pukata tielle takaisin.

Kempele-Seuran kesäretkelle osallistuneita henkilöitä linja-autossa.
Matkalla Pudasjärvelle Saaga Travelin kyydillä.
taideteos Pudasjärven monitoimitalon pihassa.
Taideteos Hyvän olon keskus Pirtin pihassa.

Pudasjärvellä saavuimme ensimmäisenä Hyvän olon keskus Pirtille. Hyvän olon keskus Pirtti on Pudasjärven keskustaajamassa Kurenalla sijaitseva vuonna 2021 valmistunut ja avattu monitoimitalo. Monitoimitalon yläkerroksessa tutustuimme kuvataiteilija Paavo Ahosen Abstrakti-näyttelyyn itse taiteilijan opastuksella.

Monitoimitalon yläkerroksessa sijaitsi myös Pudasjärven kotiseutukokoelma, johon oli kerätty kotiseutuun liittyvää tai entisten ja nykyisten paikkakuntalaisten julkaisemaa aineistoa. Kotiseutukokoelman yhteydessä oli esillä rahalöytö, joka oli löydetty v. 1981 eräältä tilalta rakennuksen perustuksia kaivettaessa. Löytö käsitti 1846 kappaletta 1 ja 2 äyrin kuparirahoja 1720–1760-luvuilta. Monitoimitalolta siirryimme lounaalle Pudasjärven ABC:n noutopöytään.

Paavo Ahosen taidenäyttelyn mainos.
Paavo Ahosen näyttely Abstrakti.
Paavo Ahosen näyttelyä tutkimassa.
rahalöytö vitriinissä.
Pudasjärven rahalöytö vuodelta 1981.

Täysin vatsoin jatkoimme matkaa tutustumaan vuonna 1781 valmistuneeseen Pudasjärven ristikirkkoon kirkkoherra Timo Liikasen johdolla. Kirkkopihalla saimme kuulla kirkon tapulista, asehuoneesta, muistomerkeistä ja Pudasjärven ensimmäisen kirkkoherran, Josephus Palmannuksen, muistokivestä. Seuranamme kirkkopihalla oli laumoittain itikoita. Kirkon sisällä kirkkoherra kertoi Pudasjärven nykyisestä ja aikaisemmista kirkoista ja esitteli sakastin, kirkon alla olevan kellaritilan ja urkulehterin. Saimme jopa kuulla näytteen, kuinka komeasti urut soivat kirkkoherran soittamana, ja yhdessä laulettiin Suvivirren kolme ensimmäistä säkeistöä.

Pudasjärven kirkon tapuli, jossa Mikael Toppeliuksen harvinaisia ulkomaalauksia.
Kempele-Seuran kesäretkeen osallistuneita henkilöitä Pudasjärven kirkon rappusilla.
Retkeläisiä Pudasjärven kirkon rappusilla.
kirkkoherra Josephus Palmannuksen muistokivi.
Kirkkoherra Josephus Palmannuksen muistokivi.

Seuraavana vuorossa oli tutustuminen Pudasjärven kotiseutumuseoon museo-oppaan esittelemänä. Museokierros aloitettiin vuonna 1859 valmistuneesta entisestä viljamakasiinirakennuksesta. Kotiseutumuseon esineistö on laaja, pelkästään rakennuksia on yli kaksikymmentä. Museorakennukset sijaitsevat väljästi mäntykankaalla. Sisääntulopihassa ovat infoaitta, makasiini ja tuulimylly,
Niemelän talon pihassa on tallipuoji, kirkkoaitta, 2 pakoaittaa, navetta latoineen sekä riihi. Taempana ovat kauppa-aitta, nukkuma-aitta, savusauna, kala-aitta, paja ja ruotusotamiehen torppa. Hieman erillään muista ovat metsäkämppä ja metsätyövälinevarasto. Paavon tupa, vaatturi-valokuvaaja Paavo Räisäsen koti, oli museoalueen uusin rakennushankinta.

Metsämuseo Pudasjärven kotiseutumuseolla.
Metsäkämppä Pudasjärven kotiseutumuseolla.
Kauppa-aitta Pudasjärven kotiseutumuseolla.
Kauppa-aitta Pudasjärven kotiseutumuseolla.

Kotimatkalla poikkesimme vielä Koitelin Tunnelmatupaan munkkikahveille, Tunnelmatupa sijaitsee Koitelinkosken Sahasaaressa. Koiteli on ainutlaatuinen, lähes luonnontilainen koskialue Oulussa, Kiimingin kaupunginosassa. Alueella on sijainnut Koitelin kaksiraaminen vesisaha vuosina 1783–1913. Maisemat ja luonto alueella olivat mahtavat. Takaisin Kempeleeseen palasimme alkuillasta.

Koitelinkoski.
Koitelin koskialue Kiimingissä.
Vesisahan muistolaatta.
Koitelin kaksiraamisen vesisahan muistolaatta.

Kiitokset kesäretkelle osallistujille mukavasta reissusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *