Ajankohtaista


Kuntalaisaloite: Vanhasta meijeristä yhdistysten talo

Vanha Kempeleen – Salon osuusmeijeri on hieno, kaunis talo näkyvällä paikalla, valtakunnan pääradan varrella. Se sijaitsee kesällä 2016 uudestaan avattavan Kempeleen rautatieaseman kupeella, radan itäpuolella.

Upeasta rakennuksesta olisi mahdollista tehdä nykyistä paljon monipuolisemmassa käytössä oleva Yhdistysten talo. Kempele-Seuran johtokunnassa on puhuttu asiasta usein.

Nyt teemme asiasta kuntalaisaloitteen.

Ratkaisu sopisi 150 vuoden ikään vuonna 2017 tulevan Kempeleen kunnan kunnanvaltuuston juhlapäätökseksi!

Yhdistysten tilantarpeesta on puhuttu Kempeleessä paljon. Puute on yleisesti tunnustettu. Lukuisat luottamushenkilöt ovat tarpeen myöntäneet. Ilman kustannuksia siitä ei selvitä, mutta meijerin kunnostusprojektiin olisi varmasti saatavissa rahoitusta useastakin lähteestä.

Kempeleen vanha, vuonna 1912 rakennettu meijeri oli maidonjalostuksessa vain ensimmäiset 10 vuotta. Kunnantoimistona se palveli 1933 – 1937 ja toisen maailmansodan jälkeen mm. Maamiesseuran talona. Viimemainittuna aikana ihasteltiin talossa sijainnutta, Kempeleen hienointa juhlasalia. Senaikaisesta hienoudesta on nyt jäljellä kovin vähän – komea ulkokuori joka tapauksessa.

Kempeleessä on yli 300-vuotiaan, ainutlaatuisen puukirkkomme ohella tallella myös rautatieaseman ympäristön rakennukset, meijeri mukaanlukien, mutta melko vähän muuta historiallista rakennuskantaa. Kempeleen Kulttuuriympäristöohjelmassa Lakeuden äärellä, kaupungin naapurina luvataan, että meijeristä pidetään jatkossakin huolta. Toivomme ja uskomme, että lupaus pitää paikkansa.

Parhaalla tavalla huolenpito toteutuu, kun siihen pääsevät osalliseksi mahdollisimman useat kempeleläiset, yhdistystensä kautta. Emme missään tapauksessa ole häätämässä pois talon nykyistä käyttäjää, moottoripyöräkerhoa, mutta taloon mahtuu paljon muutakin.

Toivomme valtuustolta myötämieltä!


Kempele-Seuran johtokunta