Kempele-Seuran historiaa

Kempele-Seura ry on perustettu 11.9.1997.

Kempele-Seura perustettiin 11.9.1997

Oman kotiseutuseuran perustaminen Kempeleeseen pulpahti 1990-luvun alussa esille keskusteluissa silloin tällöin. Kotiseutuasiasta kiinnostuneet kempeleläiset kokoontuivatkin suunnittelemaan yhdistyksen perustamista. Tämä johti syyskuussa 11.9.1997 Kempele-Seuran perustavaan kokoukseen.

Kempele-Seuran perustamiskokous
Kempeleen Kurpponen -lehti

Toiminnan alku

Kempele-Seuran varsinainen toiminta alkoi vuoden 1998 alusta. Seuralla oli heti toiminta-ajatuksena

  • sääntöjensä mukaisesti elinympäristön ja asukkaiden viihtyvyyden lisääminen
  • kotiseudun kehittäminen paikallisten erityispiirteiden pohjalta
  • omaleimaisuuden korostaminen ja kehittäminen
  • paikalliskulttuurin edistäminen
  • kotiseutuhengen ylläpitäminen

Jäseniä saatiin mukaan ensimmäisenä toimintavuonna 27 henkilöä.

Ensimmäiset toimintamuodot

Ensimmäisiä toimintamuotoja olivat oman kotiseutulehden julkaisu sekä Kempele-viirin suunnittelu ja valmistaminen myyntiä varten. Ensimmäinen lehti, Kempeleen Joulu, ilmestyi joulun alla 1998. Lehti ilmestyikin jouluisena kolme kertaa, jonka jälkeen ilmestymisaikaa muutettiin ja uudeksi nimeksi valittiin monista ehdotuksista Kempeleen Kurpponen. Katso Kurpposten täydellinen sisällysluettelo.

Kempele-viirin suunnittelu on yksi kotiseutuyhdistyksen näkyvin – sananmukaisesti tulkittuna – toimintamuoto. Kunnan vaakuna tuli luontevasti viirin kuvaksi. Kaksi alakkain, yläviistoon lentävää sorsaa kuvaavat kunnan laajoja vesijättömaita ja runsasta lintukantaa.

Pyöräretkellä

Retket ja teemaillat

Kotiseuturetket ovat olleet hyvin suosittuja. Opastetut kohteet ovat kiinnostaneet, linja-auto on ollut täynnä ja mukaan on päässyt muitakin halukkaita kuin jäseniä.

Erilaiset teemaillat, luennot ja muisteluillat ovat kuuluneet Kempele-Seuran toimintaan. Yhdistyksen esittely sekä arpojen, lehtien ja viirien myynti erilaisissa tapahtumissa kuuluu vuosittaiseen ohjelmaan.

Perinteen esittely ja muistitiedon keräys

Perinnetapahtumat, kuten perinnepäivät ja vanhanajan viikko kotiseutumuseolla, ovat kuuluneet museon ja Kempele-Seuran kesäohjelmaan lähes joka vuosi. Kempele-Seura on ollut mukana järjestämässä perinnetyönäytöksiä, tempauksia ja erilaisia perinnetapahtumia.

Kempele-Seura kerää tärkeää ja mielenkiintoista muistitietoa entisaikojen elämästä. Kempeleläisiä on haastateltu ja kerätty muistitietoa talteen. Haastatteluita ovat luettavissa Kurpposista tai vaikka Kempele – Meri luovutti helmen -kirjasta. Muistitietoa kerätään säännöllisesti, joten lisää on tulevaisuudessa luvassa.

Maitolaituri

Yhteistyö

Kotiseututoiminta onnistuu parhaiten yhteistyönä.

Kempele-Seura tekee kotiseututyötä yhdessä kunnan, seurakunnan ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Tällä tavalla on toteutettu mm. Kempele-kiertoajelut, teemaillat, perinnetapahtumia ja monet hankkeet.

Muiden kempeleläisten yhdistysten, yhteisöjen, yritysten ja koulujen kanssa on myös yhteisiä hankkeita ja muuta yhteistyötä.

Muuta toimintaa

2006 valmistui Kempele-postikortti. Kaikkiaan Kempele-aiheisia postikortteja löytyi lähes 50 erilaista, ne löytyvät nyt kotiseutuarkistosta.

Kempele-Seura hankki vuonna 2000 kotiseutukaapin, joka sijoitettiin pääkirjastoon. Vitriinikaappiin on laitettu esille kotiseutuaineistoa, vanhoja kirjoja ja paikallislehtien vuosikertoja. Materiaalia ei lainata, vaan yleisöllä on mahdollisuus tutustua aineistoon virkailijoiden valvonnassa.

Maisemapostikortti

Adressi Pirilän puolesta

Vuonna 2003 OSAKK:in suunnitelmiin kuului puutarhakoulutuksen lopettaminen Kempeleessä ja opetuksen keskittäminen Muhokselle rakennettavaan uuteen luonnonvara-alan oppilaitokseen. Tämä suunnitelma aiheutti suurta vastustusta Kempeleessä ja muuallakin. Seppo Härkönen teki aloitteen ja Kempele-Seura lähti keräämään kansalaisadressia Pirilän puolesta. Nimiadressi lisäsi yhdistyksemme tunnettavuutta sekä halukkuutta liittyä jäseneksi. Uusia jäseniä liittyi vuoden 2003 aikana 23 henkilöä.

Kempele-Seuran toiminnan historiaan pääset tutustumaan myös tarkemmin Maija Jaakolan artikkelista ”Kempele-Seuran 10 ensimmäistä vuotta”. Artikkeli julkaistiin Kempeleen Kurpponen-lehdessä vuonna 2007. Pääset lukemaan artikkelin seuran blogissa.