Ajankohtaista


Lakeuden luutaperinteen esilletuominen ehdokkaana parhaaksi kotiseututeoksi

Kotiseutuliiton juhlavuoden kunniaksi vuonna 2024 etsitään ja palkitaan vuoden kotiseututeko jokaisesta maakunnasta. Kotiseutuliiton jäsenet nostivat ehdolle omien maakuntiensa parhaiksi kotiseututeoiksi upeita ehdokkaita. Kotiseutuliiton esiraati poimi kärkiehdotukset kaikista maakunnista, ja maakunnallisia voittajia pääsee nyt äänestämään.

Kempele-Seuran Lakeuden luutaperinteen esilletuominen on ehdokkaana Pohjois-Pohjanmaan parhaaksi kotiseututeoksi

Luutaperinteessä yhdistyy käsityötaitoina luutien sitomistaito ja suullisena perinteenä luutaperinteen vieminen eteenpäin tietoa keräämällä ja jakamalla. Varpuluutien sitominen on katoavaa kansanperinnettä. Luutien valmistus oli alun perin vähäväkisten hommaa, jolla runsaslapsiset perheet ja lesket hankkivat elantonsa. Luudanvalmistus, luutien kuljetus kaupunkiin ja myynti ovelta ovelle kertovat näiden Lakeuden ihmisten periksiantamattomuudesta.

Vuonna 2022 Kempele-Seura toteutti muistomerkin, Luutamummo-patsaan. Patsaan on veistänyt Alavetelistä kotoisin oleva moottorisahataiteilija Ulla Haglund. Patsas on valmistettu suomalaisesta kuusipuusta. Patsaan jatkona olevan jalaskelkan on toteuttanut Aimo Laitinen. Patsas sijaitsee kesäisin Kempeleen kotiseutumuseon pihassa. Iso kiitos patsasprojektin läpiviemisestä kuuluu seuran jäsenelle ja kotiseutuaktiivi Timo Stillille. Samana vuonna seura järjesti myös avoimen porinapiirin, jonka aiheena oli varputyöt, sekä toteutti luutamummomukin, jonka piirros on kempeleläisen kulttuurin monitoimimiehen, kuvataiteilija Eeli Aallon käsialaa. Luudansitomisen työnäytöksiä on nähty mm. vuonna 2023 Kempele-Seuran 25-vuotisjuhlissa ja vuoden 2024 kevätkokouksen yhteydessä.

Kempele-Seura tallentaa luutaperinnettä keräämällä kuvia ja muistitietoa sekä videoimalla luudan valmistusta. Vuonna 2017 seura toteutti Kempeleen kunnan 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kirjan, Kempele – meri luovutti helmen. Kirjaan päätyi myös pari tarinaa luutaperinteestä. Vuonna 2023 seura lisäsi ”Luutaperinnettä Kempeleessä” -artikkelin aineettoman kulttuuriperinnön wikiluetteloon ja haki aineettoman kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon.

Äänestys on auki kesän ajan 31. heinäkuuta asti.

Kotiseutuliitto on palkinnut eri vuosina Vuoden kotiseututekoja. Palkinnon on voinut saada esimerkiksi hanke, henkilö, tapahtuma tai vaikkapa mainio toimintakonsepti. Vuoden 2024 Maakunnallisten kotiseututekojen palkitseminen on osa Kotiseutuliiton 75-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Maakunnalliset voittajat julkaistaan elokuussa ja palkinnot luovutetaan Valtakunnallisten kotiseutupäivillä Vantaalla Kotiseutuliiton vuosikokouksessa lauantaina 31. elokuuta.