Ajankohtaista


Vuoden 2025 Luutamummo-kotiseututyöpalkinto Timo Stillille

Kotiseutukahveja vietettiin tänä vuonna suomalaisuuden päivänä, maanantaina 12.5.2025 iloisessa puheensorinassa Kempeleen pappilassa. Alkusanat lausui seuran puheenjohtaja Elisa Tervonen. Tilaisuudessa esiintyi Kempele-opiston MelodiSet-kuoro kuoronjohtaja Sanna Jaakon johdolla. Kempeleen kunnan hallintojohtaja toi tapahtumaan tervehdyspuheenvuoron.

Melodiset-kuoro esitti upeita suomalaisuuden säveliä.
Kempeleen kunnan hallintojohtajan tervehdys.

Kotiseutukahvien yhteydessä Kempele-Seura palkitsi kotiseututyössä ansioituneen Timo Stillin ja luovutti hänelle tämän vuoden Luutamummo-palkinnon. Palkinnon saajalle ojennettiin kunniakirja ja Luutamummo-patsas. Patsaan on valmistanut keramiikkatyönä kempeleläinen taiteilija Riitta Polvi-Karjalainen.

Luutamummo-palkinto ojennettiin Timo Stillille pitkäaikaisesta ja aktiivisesta työstä kotiseutun hyväksi.

Timo Still – aktiivinen perinnetiedon kerääjä, kokoaja ja julkaisija

Timo Still on ollut Kempele-Seuran jäsen yli kymmenen vuotta. Hän on toiminut seuran varapuheenjohtajana vuosina 2015–2022. Still on edustanut seuraa erilaisissa tapahtumissa sekä esitellyt seuran toimintaa ja kotiseututyötä useissa eri tilaisuuksissa. Still on edistänyt aktiivisesti seuran ja muiden toimijoiden, kuten kunnan, välistä yhteistyötä kotiseututyön saralla.

Still on osallistunut Kempeleen kotiseutumuseon Turpasmökin kunnostusprojektiin v.2015 ja toiminut seuran talkoovastaavana vuosina 2015–2022. Vuonna 2015 Still on haastatellut ja kirjoittanut turpasmökissä asumisesta sekä turpasmökin rakentamisesta. Vuonna 2016 hän on koonnut, haastatellut, kuvannut ja kirjoittanut turpasmökin asumista ja rakentamisesta koskevan aineistokokonaisuuden. Still on haastatellut useita kempeleläisiä ja avustanut heitä muistelmien kirjoittamisessa. Still on osallistunut aktiivisesti julkaisuprojekteihin, mm. kirjat Voimistelu- ja Urheiluseura Kempeleen Kiri 100 vuotta 1915–2015 ja Kempele – meri luovutti helmen. Vuonna 2024 Still julkaisi Kempeleen Niittyrannan alueesta kertovan kirjan. Still on järjestänyt ja vetänyt retkiä ja porinapiirejä sekä suunnitellut ja toteuttanut useita Kempele-aiheisia kotiseututuotteita. Still on ollut mukana toteuttamassa kotiseutukyselyä Kempeleen kunnan 3. ja 4.luokkien oppilaille.

Still on saanut kunnan kulttuurin Kempele-palkinnon vuonna 2017. Perustelut: ”Timo Still on tehnyt ahkerasti, laadukkaasti ja pyyteettömästi työtä Kempeleen kulttuuriperinteen keräämisessä. Hän on kannustavalla ja yhteistyökykyisellä persoonallaan tuonut kunnalle positiivista julkisuutta ja edistänyt yhteisöllisyyttä talkoovoimin toteutetuilla julkaisuilla sekä kotiseutumuseon eri hankkeilla.” Vuonna 2024 Stillille myönnettiin Kotiseutuliiton hopeinen ansiomerkki.

Still suunnitteli ja oli mukana toteuttamassa Kempeleen luutamummopatsashankketta v. 2022 ja on edistänyt luutaperinteen esilletuomista ansiokkaasti. Lakeuden luutaperinteen esilletuominen oli vuonna 2024 ehdokkaana Kotiseutuliiton paras kotiseututeko -kilpailussa. Kuten Pertti Sankilampi toteaa Rantalakeuden Kiitos kiertämään -juttusarjassa ”Timon esimerkillinen, innostava ja kannustava ote vapaaehtoistyön vetäjänä on ollut erittäin laaja alaista, sitoutunutta ja kauaskantoista.”

Kempele-Seura myöntää vuosittain Luutamummo-palkinnon henkilölle, joka on osoittanut kiinnostusta kotiseutuun ja kotiseudun historiaan, tehnyt Kempelettä ja Kempeleen historiaa näkyväksi ja tunnetuksi, edistänyt paikallishistorian tuntemusta sekä kotiseututietoutta ja osallistunut kotiseututyöhön.