Kempele-Seuran blogi


Rakensimme maitolavan Kempeleen kotiseutumuseon portin pieleen

Kempele-Seuran väki sai kevättalvella 2018 Kempeleen kotiseutumuseon hoitaja Jaana Koskelta toivomuksen, että olisipa se hienoa jos museon portille saataisiin maitolava. Tuota toivomusta hieman aikaa mutusteltuamme ilmoitimme, että Kempele-Seura täyttää kuluvan kevään aikana museonhoitajan toivomuksen.

Niinpä tuumasta toimeen, netistä löytyi Valion maitolavapiirustuksen vuoden 1957 mallilla rakennettavasta lavasta. Piirustusten kanssa lähestyimme puutyöverstaan omistajaa Kalevi Loukkolaa. Sovimme hänen kanssaan, että voimme rakentamisen toteuttaa hänen verstaallaan. Työtilan lisäksi hän suostui luovuttamaan lavan rakentamiseen tarvittavan puutavaran sekä merkittävästi avustamaan lavan rakentamisessa.

Keskeneräinen maitolaiturin rakennelma
Valion vuoden 1957maitolavapiirustuksien mukaisesti rakentuva maitolaituri

Etenimme rakentamisessa siten, että valmistimme Valion piirustusta noudattaen lavan osat: jalustan, seinät ja kattorakenteet elementteinä, myös kattohuovan asensimme valmiiksi. Tällä tavalla toimien saimme valmistuksen suoritettua verstaan sisätiloissa, näin toimien myös elementtien keskenään toisiinsa sovittaminen oli ongelmatonta. Lavan etuseinään sovitimme pariovet, niihin asensimme seppä Arvo Roinisen valmistamat saranat ja ovien salvan.

Rakenteiden maalaaminen tapahtui sään niin suosiessa verstaan pihalla. Lava sai perinteisen värityksen: jalusta ja ovet saivat mustan värin, seinät maalasimme sisä- ja ulkopinnoiltaan punamullan punaisiksi sekä ovenpielen, nurkka- ja otsalaudat valkoisiksi, sisäkatto sai vaalean harmaan pinnan. Vesikatto katettiin mustalla bitumihuovalla. Kokonaisuudesta tuli varsin tasapainoinen, käytän rohkeasti ilmaisua ”ajattoman tyylikäs”.

Keskenräinen maitolaiturirakennelma
Maitolaituri on saanut jo katon päälleen.

Maitolavan pystytys tapahtui toukokuun puolenvälin aikoihin, silloin kokoonnuimme useamman miehen porukalla pystytystalkoihin. Tilaisuudessa oli mukana myös Kempeleen kunnan edustus, eli kulttuuritoimen ja Kempele Akatemian johtaja Anne Toppari ja museonhoitajat. Heidän ohjeistamana löytyi lavalle asianmukainen pystytyspaikka, siihen teimme perustan ja sen jälkeen suoritimme lavan pystytyksen.

Pystytys sai ohikulkijoilta ansaitsemaansa huomiota ja ihastelua. Museota vastapäätä olevan Hovila-kodin asukkailta olemme saaneet useita kiitos- ja onnittelusoittoja. Maitolava todennäköisesti ilahduttaa vanhuksia ja tuo heidän mieliinsä muistoja perinteikkäistä vanhoista ajoista. Myös useat muutkin kempeleläiset ovat ilmaisseet kiitollisuuttaan ja ihasteluaan maitolavalle.

Maitolavasta tuli oiva lisä täydentämään museoalueen rakennus-kokonaisuutta. Me talkoolaiset voimme tahoillamme kokea hieman ylpeyttä, siitä että lavasta tuli makean näköinen, se on kuin kirsikka kakun päällä.

Haluan kiittää kaikkia osapuolia siitä, että olitte mukana tässä yhteisessä ja mielekkäässä projektissamme.

Kempeleessä 6.6.2018
Timo Still