Kempele-Seuran blogi


Retki Rovaniemelle kotiseutupäiville 10.9.2022

Rovaniemi isännöi Valtakunnallisia kotiseutupäiviä Rovaniemi-viikon yhteydessä perjantaista sunnuntaihin 9.—11. syyskuuta. Tuolloin koko laaja kaupunki juhli juuriaan, moninaista kulttuuriaan, historiaansa ja asukkaitaan. Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton vuoden päätapahtuma.

Kempele-Seuralaiset suuntasivat Rovaniemelle lauantaina 10.9.2022. Matkaan lähdettiin Saaga Travelin kyydittämänä klo 7.30 nuorisoseurantalon pihasta. Ensimmäisenä suunnattiin Rieskapaikkaan, joka on kahvila-ravintola Tervolassa, Kemin ja Rovaniemen välillä. Matkalla Timo Patja kertoi ajasta, jolloin Kemijoki valjastettiin sähköntuotantoon. Rieskapaikan pihalla ihmeteltiin vanhaa kahden hevosen vedettävää perunannostokonetta.

Seuraavana suuntasimme Joulupukin Pajakylään, joka sijaitsee Napapiirillä, noin 8 km pohjoiseen Rovaniemen keskustasta. Joulupukin Kammarissa Joulupukin voi tavata joka päivä ympäri vuoden. Joulutalossa sijaitsevasta myymälästä löytyivät matkamuistot ja Lappi-tuotteet. Three Elves Ravintolassa nautimme täyttävän lounaan.

Napapiiriltä suuntasimme tiedekeskus Arktikumiin, jossa oli juuri loppunut Kotiseutuliiton vuosikokous. Kotiseutuliitto esitteli toimintaansa Arktikumin aulassa. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa oli jo vuosittaiseksi perinteeksi muodostunut tiedekunnan henkilökunnan yhteisnäyttely. Näyttelyn teemana oli tänä vuonna juuret, joilla viitataan niin kotipaikkaisuuteen ja kotiseutuun kuin omaa työskentelyä innoittaviin taiteellisiin tai akateemisiin lähtökohtiin. Juuret viittaavat myös etymologisesti radikaalisuuteen. Näyttelytilassa näimme myös lauluyhtye Laudin lounaskonsertin.

Kempele-Seuralaiset menossa Arktikumiin.

Arktikumista suuntasimme Rovaniemen kotiseutumuseolla Sadonkorjuumarkkinoille. Sadonkorjuumarkkinoilla oli mm. varraslohen paistonäytös ja siihen liittyyvä asiasta kertova näyttely. Mårdin aitalla Päivi Linnansaari esitteli raanuja ja muitaalueen käsitöitä. Kotiseutumuseon rakennuksiin ja museoesineiden lomaan oli koottu monimuotoinen ja yllätyksellinen kattaus Lapin yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan nykytaiteellisia teoksia; Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain digitaalista.

Lapsille oli järjestetty perinneleikkejä sekä Lapinlehmä ja vasikka olivat paikalla tervehtimässä lapsia navetan päädyssä.

Sadonkorjuumarkkinoiden jälkeen retkeläisillä oli mahdollisuus viettää vapaamuotoisesti aikaa Rovaniemen keskustassa. Mm. kauppakeskus Revontulessa oli mahdollista nähdä ”Kun merestä nousin minä” -valokuvanäyttely tai käydä vaikka käppäilemässä Lordin aukiolla.

Lordin aukio Rovaniemellä.

Paluumatkalle lähdettiin noin klo 16.30. Matkalla Timo Still kertoi rauhan ajan rahtikuljetuksista Rovaniemeltä Liinahamariin. Liinahamarin reitti oli 1940–1941 ainoa vapaa ulkomaankauppareitti ohi Saksan ja Neuvostoliiton hallitsemien alueiden. Reitti oli 531 kilometriä pitkä ja täysin sorapäälysteinen.

Suuret kiitokset osallistujille mukavasta retkestä!