Sihteerin terveiset
Tohtori Jenni Haukio kirjoittaa Kotiseutuliiton Kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön ajankohtaislehti Kotiseutupostissa 2/2024 ”Kotiseututyö on tärkeää ennen kaikkea hyvinvointia luovan yhteisöllisyyden vahvistamiseksi. Kotiseutuunsa yhteyttä tunteva ihminen on myös halukas osallistumaan paikallisen yhteisen hyvän vaalimiseen. Kotiseututyössä tuodaan näkyväksi alueellista historiaa, ylläpidetään perinteitä sekä vahvistetaan kollektiivista identiteettiä. Tämä luo ihmisille turvallisuudentunnetta ja aktivoi heitä osallisuuteen ja toimintaan omissa lähiyhteisöissään. Ilman kotiseututyötä tekeviä ihmisiä ja järjestöjä rikas ja monimuotoinen paikalliskulttuurimme köyhtyisi vääjäämättä.”
Olen aivan samaa mieltä tohtori Haukion kanssa. Tämän vuoden aikana olen päässyt Kempele-Seuran mukana osallistumaan useisiin mukaviin tapahtumiin ja talkooluontoisiin tehtäviin. Maaliskuussa käytiin läpi purettavan Kirkonkylän koulun biologian/maantiedon luokan esineistöä. Esineistä valittiin kotiseutumuseon käyttöön tulevia esineitä tulevaa koulumuseota silmällä pitäen. Esineet luetteloitiin ja pakattiin varastoitavaksi tulevaa käyttöä varten. Kirkonkylän D-talon jäähyväiset -tilaisuudessa huhtikuussa olimme paikalla keräämässä muistoja ja kuvia entisiltä oppilailta, opettajilta ja muilta tilaisuuteen osallistuneilta.
Huhtikuussa pääsin opiskelemaan varpuluudan sitomista kempeleläisen varpuluudan valmistajan opastamana. Olinpa myös voittajajoukkueessa Kempele-tietovisassa työväentalolla. Toukokuussa talkoiltiin kotiseutumuseolla kevätsiivouksen parissa, muutaman tunnin talkoiden aikana saatiin piha haravoitua kesäkuntoon ja mukavasti raitista ilmaa. Tapahtumiin ja talkoisiin osallistuminen on vapaaehtoista, voin valita oman mielenkiinnon ja osaamisen mukaan minulle sopivat tapahtumat.
Kotiseututyössä pääsen tutustumaan Kempeleen historiaan monilla eri tavoilla. Kempeleen historia -kirja ja Kempele-Seuran julkaisut ovat tulleet hyvinkin tutuiksi blogikirjoituksia valmistellessa ja museolle kesäksi toteutettavan Yhdessä-näyttelyn suunnittelun ja toteutuksen merkeissä. Näyttelyn ensimmäinen osa, Työtä ja yhteishenkeä kotirintamalla – 1940-luku Kempeleessä, on nähtävillä kesäkuun ajan ja toinen osa, Yhteisöllisyyden voimalla – 1950-luku Kempeleessä, heinäkuun ajan.
Eniten yhteisöllisyyden tunnetta luovia ovat tapahtumat, joihin osallistuu iso joukko iloisia ihmisiä. Tällaisia on tänäkin vuonna ollut jo esim. Amazing Kempele -pyöräilytapahtuma, jossa olimme pitämässä tehtäväpistettä osallistujille sekä Koko Suomen Kotiseutukahvit, joissa seura jakoi myös ensimmäisen Luutamummo-palkinnon. Tulossa on myös Kempele tutuksi -kesäkierrokset, seuran kesäretki Pudasjärvelle ja syksymmällä järjestettävät porinapiirit. Osallistumme myös kunnan järjestämiin tapahtumiin, kuten Vanhan ajan viikkoon kotiseutumuseolla, jossa seuran aktiiviset jäsenet elävät tänä vuonna 1950-luvulla ja Hyvä kasvaa Kempeleessä -tapahtumaan, jossa seuralla on myös tehtäväpiste. Tehtäväpistettä on valmisteltu jo hyvissä ajoin.
Seuran sihteerinä minulle kuuluu myös monia ns. näkymättömämpiä tehtäviä. Seuran johtokunta kokoustaa kuukausittain, kokouksiin tulee valmistella esityslista ja kokouksen jälkeen tietenkin pöytäkirja. Kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, pidetään kaikille seuran jäsenille avoimet kokoukset. Seura pitää myös aktiivisesti yhteyttä kuntaan, sihteerin tehtäviin kuuluu mm. erilaisten kirjeiden ja aloitteiden valmistelu. Seuratoimintaan kuuluu myös tilinpito, sihteeri valmistelee erilaisia avustushakemuksia sekä kirjaa seuran tulot ja menot. Loppuvuodesta valmistellaankin sitten tilinpäätöstä, toimintakertomusta ja seuraavan vuoden talousarviota. Unohtamatta tärkeintä eli viestintää eri kanavien kautta niin seuran johtokunnalle, seuran jäsenille kuin kuntalaisillekin.
Vuoden 2023 toimintakertomuksen pääset lukemaan tästä.
Ota sinäkin Kempele-Seuran tapahtumakalenteri seurantaan ja hyppää mukaan toimintaan! Tapahtumakalenterin löydät seuran verkkosivuilta: https://kempele-seura.fi/ajankohtaista/tapahtumat/
Jos sinulta löytyy intoa ja halua osallistua toimintaan tai tulla järjestämään jotain tilaisuutta niin pistä viestien, kempeleseura@gmail.com.
Seuran jäseneksi voi liittyä helposti täyttämällä jäsenlomakkeen verkkosivuillamme: https://kempele-seura.fi/yhdistys/liity-jaseneksi/ Jäsenmaksu on maltillinen, 10 €/vuosi.
Mirva, Kempele-Seuran sihteeri