Ajankohtaista


Jäsenkirje 1/2024

Vuosi 2023 oli seurassamme aktiivinen toimintavuosi. Järjestimme perinteisesti seitsemän porinapiiriä, jotka olivat kovin toivottuja. Vanhan ajan viikolla toteutettiin kunnan kanssa yhteistyössä Murhamiesjahtia Ketolanperällä -näytelmä, jossa oli mukana myös Kempele-Seuran jäseniä rooleissa. Seuran jäseniä oli pitämässä vanhan ajan viikolla monia erilaisia toimintapisteitä ja työnäytöksiä. Olemme olleet mukana myös kotiseutumuseon Perinnepelto-projektissa, jossa on opeteltu koululaisten kanssa pellavan kasvatusta ja käsittelyä. Uutena kotiseututuotteena toteutimme Kempele-kotiseutupaidan.

Evakkomatka-muraali

Julkistimme 26.8.2023 Hyvä kasvaa Kempeleessä-tapahtumassa Evakkomatka-muraali seinätaideteoksen. Muraali sijaitsee Kempeleen vesitornilla. Evakkomatka-muraalin on maalannut Kempeleen kunnan tilauksesta Timo Tyynismaa.

Evakkomatka-muraalin taustalla on tärkeä historia, joka muovasi kempeleläistenkin elämää sotavuosien aikana. Kun talvisota syttyi, sadat tuhannet suomalaiset joutuivat jättämään kotinsa ja suuntasivat evakkoon eri puolille Suomea.

Evakkomatka-muraali suomenhevonen kärryineen

Kotiseutu tutuksi -kesäkierrokset

Kesäkierrosten suosio yllätti. Yhteensä kesällä opastettuja kierroksia järjestettiin yhdeksän ja jokaisella kierroksella esiteltiin eri paikkoja ja alueita. Kierrosten tavoitteena oli tutustuttaa kempeläisiä paremmin omaan kotiseutuun. Kempeleessä on myös paljon muualta muuttaneita, joille halusimme järjestää mahdollisuuden oppia tuntemaan Kempelettä ja edistää juurtumista uuteen kotiseutuun.

Jatkamme opastuskierrosten järjestämistä tänä vuonna.

Kulttuurimatkailusta hyvinvointia-hankkeessa (KUMA)

Kempele-seura on ollut mukana Kulttuurimatkailusta hyvinvointia-hankkeessa (KUMA). Kulttuurimatkailusta hyvinvointia -hankkeen tavoitteena on kehittää Alavieskan, Haapajärven, Kalajoen, Kempeleen, Nivalan, Oulaisten, Pyhäjärven, Sievin ja Ylivieskan kulttuurimatkailua. Hankkeen rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto). Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita ja -palveluja. Hanke aika on 1.4.2022 – 30.9.2024.

Kuntalaisaloite Kirkonkylän koulun C-talon rakennuksen museoinnista

Kempele-Seura on tehnyt kuntalaisaloitteen Kirkonkylän koulun C-talon rakennuksen museoinnista koulumuseoksi juhlavuoteen 2026 mennessä. Rakennus on entinen käsityöluokka, rakennettu vuonna 1890 ja näin ollen jo yli 130 vuotta vanha. Aloitteeseen saadun vastauksen mukaan Kempeleen kunnan sivistystoimi toteaa, että Kirkonkylän koulun C-rakennuksen muuttaminen koulumuseoksi voidaan suunnitella ja toteuttaa yhteistyössä Kempele-Seuran kanssa heti, kun rakennus vapautuu muusta käytöstä ja ympäristön rakennustoimet sen mahdollistavat.


Vuonna 2022 aloitettua kotiseutukyselyn toteuttamista jatkettiin. Kotiseutukysely toteutettiin syksyllä 2022 Ketolanperän koululle, ja Linnakankaan kouluun keväällä 2023. Lisäksi Kempeleen kunnan palveluvaliokunnan pyynnöstä kysely toteutettiin syksyllä 2023 Santamäen koululla ja Kirkonkylän koululla. Kävimme vierailemassa kouluilla ja juttelimme yhdessä 3.-4. luokkalaisten oppilaiden ja opettajien kanssa siitä mitä kotiseutu tarkoittaa ja minkälaisena lapset kokevat oman kotiseudun.

Vuoden 2023 toimintakertomuksen voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Mitä vuosi 2024 tuo tullessaan?

Vuosi 2024 on seuramme 27. toimintavuosi. Tulevan vuoden pääpainopisteenä tulee olemaan aktiivinen paikallistuntemuksen lisääminen mm. opastettujen retkien ja tapahtumien avulla sekä kotiseutuaktiivisuuden palkitseminen. Uutena toimintamuotona otamme käyttöön mm. stipendin lukiosta valmistuville ja Luutamummo-palkinnon. Suunnittelussa on myös kotiseutudiplomi.

Kesällä järjestämme uudestaan opastettuja kierroksia ja olemme mukana vanhan ajan viikolla. Myös suositut porinapiirit jatkuvat Kotiseutumuseon tuvassa eri teemoilla.

Tervetuloa mukaan toimintaan ja nauttimaan mukavasta yhdessäolosta! Ota kaveri mukaan!

JOHTOKUNTA VUODELLE 2024

Seuran puheenjohtajana jatkaa vuoden 2022 alussa aloittanut Elisa Tervonen, varapuheenjohtajana toimii Risto Lötjönen-Pihlaja ja sihteerinä Mirva Karjalainen. Johtokunnan muita jäseniä ovat Kalevi Kerttula, Anssi Lampela, Timo Hakkarainen, Marita Loppi, Pasi Jarva ja Eero Holma. Ota rohkeasti yhteyttä!

Onko sinulla ideoita tai toiveita Kempele-Seuralle?

Millaista toimintaa kaipaat, ja kuinka haluaisit osallistua toimintaan? Jätä risut ja ruusut palautelomakkeella tai lähetä sähköpostia kempeleseura@gmail.com. Palautteenne on tärkeää, jotta voimme kehittää toimintaamme.

Tulevia tapahtumia

MUSEON KEVÄTSIIVOUSTALKOOT

Järjestämme keväällä 2024 kevätsiivoustalkoot museolla alustavasti lauantaina 11.5.2024 klo 12-15. Tarjolla on niin maton piiskausta, lattian kuurausta kuin pihan haravointia ja muuta talven tomujen pois pölistelyä.

Tule siis mukaan nauttimaan mukavasta yhdessäolosta!

KESÄRETKI 8.6.2024

Kesäretki järjestetään päiväretkenä lauantaina 8.6.2024 Pudasjärven kotiseutumuseolle.
Varaa päivä jo kalenterista. Retki on kaikille avoin ja ei vaadi jäsenyyttä.

Vierailemme Pudasjärven kotiseutumuseolla ja tutustumme 1781 vuonna valmistuneeseen ristikirkkoon. Kirkon tapulissa on myös kempeleläisillekin tutun Mikael Toppeliuksen harvinaisia ulkoseinämaalauksia. Taide-elämyksiäkin voi olla luvassa. Retkeen sisältyy myös ruokailu ja kahvit. Alustavia ilmoittautumisia otetaan jo vastaan osoitteeseen kempeleseura@gmail.com. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tarkempi aikataulu ja lisätiedot

”Pudasjärven kotiseutumuseo on lajissaan yksi maamme arvostetuimpia sen laajuuden, monipuolisen kokoelmansa ja hyvän hoitonsa ansiosta. Pudasjärven kirkkomaisema on osa valtakunnallisesti arvokasta Aittojärvi-Kynkään maisema-aluetta. Yhdessä vanhan puukirkon, kellotapulin ja harvinaisen katetun hirsiaidan kanssa kotiseutumuseo muodostaa historiallisesti arvokkaan yhtenäisen alueen, joka tarjoaa vierailleen tutustumismatkan menneeseen aikaan laajan esineistön ja rakennusten saattelemana.”

Lämmin kiitos kaikille kotiseututyön tukemisesta, tapahtumiin osallistumisesta ja toiminnassa mukanaolosta. Yhdistyksen voimavara on sen jäsenet.
Jatketaan yhdessä eteenpäin!

Kempele-Seura ry

Seuraa meitä somessa:

Facebook: @kempeleseurary

Instagram: @kempele_seura

Youtube: @kempeleseurary